Friday, December 31, 2010

Melaboh Tirai 2010 dengan penuh keazaman.......KBS bangkitlah dari tidurmu yang panjang???

Untuk lebih berjaya. Untuk berdaya maju. Untuk lebih ke hadapan. Belia dambakan suatu medan perjuangan yang lebih telus dan berani. Kini pergerakan belia dilihat lebih bermaya sebelum Akta 668 mengambil tempat. Namun empat sudut kotak undang-undang semata tanpa suntikan tenaga takkan mampu menggerakkan enjin yang mahu bergerak. Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mesti punya daya refleksi memahami permasalahan asas sebegini.

Usahlah bawa cadangan yang jauh dari misi sebenar bagaimana belia harus digerakkan. Bank Belia ibarat omongan kosong yang tiada membawa erti apa-apa melainkan khayalan yang sukar untuk dilihat jadi realiti. Segeralah berjejak di atas tanah yang masih subur dengan air hujan. Jangan nanti kemarau mendatang, tanah langsung akan terus merekah dan kontang. Ketika bumi suburlah benih mesti disemai kerana tanah sedemikian sudah sediakalanya berbaja.

Berlari mengejar pelangi pasti tak akan sampai ke destinasi. Hanya memegunkan kepimpinan belia dengan janji-janji kosong warna sang pelangi indah. Namun lopong. Belia tidak mahu dpermainkan begitu.

Sebagai golongan yang paling interaktif, belia mahukan sesuatu lebih lebih telus, jujur dan ikhlas. Barulah akan dapat dilihat ketaatan dari luhur hati mereka. Namun jika belia dikasari dengan herdikan disuruh membanting tulang sendiri sebelum menanak nasi, pasti belia akan meninggalkan persada pergerakan belia yang bertujuan untuk membangunkan daya kepemimpinan belia.

Institusi pergerakan belia adalah suatu institusi latihan kepemimpinan. Ianya bukanlah institusi pergerakan politik pilihanraya. Institusi ini tidak mengerti helah mainan ala politikus usang. Institusi ini jua tiada kenal budaya herdik maki hamun jelekan. Institusi ini amat bermaruah. Amat mengesankan ahli-ahlinya. Institusi ini kadang sentimental kerana ia mengajar erti perjuangan. Kesusahan biasa jadi santapan harian. Kepayahan jua adalah sebahagian catatan diari penggembleng institusi pergerakan belia ini. Jangan diambil kesempatan atas sikap naif keadaan sedemikian dengan mereka dijadikan kuda gembalaan. Adakanlah sedikit rasa hormat dan kasihan kepada semua pendukung pergerakan belia itu.

Itu sebahagian yang berfikiran harus tutur kata jadi lembut simfoninya. Namun ada juga ingin kasar tegas, marah menjerit. Kata mereka.... Mahu lantang Macam suara puitis Pak Chairil Anwar dalam sajaknya "Aku", puisinya "Semangat! Mahu gegar tanah Semenanjung ini hingga suara di Borneo bisa mendengar rintihan. Bukan nak merintih tapi nak memberitahu. Bukan sekadar nak mengkhabarkan tapi mahu ianya dibuat begini dan begini.

Ini zaman pasca moderen. Ini zaman maklumat sampai sederas teknologi. Ini zaman mereka bilang media baru. Jaringan sosial bertautan. Bukan sekadar jeritan ala "Jamban Setinggan" dalam coretan Pak Samad Said. Itu zaman itu. Zaman Pak Menteri dan zaman Dato' KSU dan Dato' KP. Ini zaman anak usia pra sekolah sudah pandai berbicara dan berbahas.

Makanya, Kementerian Belia dan Sukan mesti tahu. Bukan sekadar portfolio Sukan yang mereka teraju malah sebenarnya mereka harus, mesti dan faham bahawa mereka terajui suatu bidang yang amat penting dalam struktur kependudukan di Malaysia. Iaitu golongan belia!!!!!

Golongan belia itu siapa? Banyak benar kini istilah lain yang menafsirkan golongan belia di Malaysia. Dalam koleksi negatif kita boleh tulis mereka sebagai shufflers, punksters, rappers, techtonic boys n girls, head bangers, rider maut, 3 line dan bagai-bagai lagi. Adapun golongan ala-negatif kita juga panggil mereka drifters, draggers, bikers dan bagai-bagai juga. Mereka juga ada yang jadi penyumbang anak-anak Malaysia tanpa bapa. Anak-anak Malaysia Tong Sampah dan bagai-bagai ragam.

Golongan belia tersebut juga sedang menjadi pembentuk budaya Tanpa Sijil Nikah Yang Sah. Mereka juga sedang merancang untuk menjadi perompak antarabangsa dalam metode Cyber Criminial. Apakah KBS sedar ini semua? Apakah KBS masih buta Teknologi Maklumat dan Teknologi Bicara. Adakah KBS nak menunggu Teknologi Gelombang yang memperkenalkan perkakasan hologram. Ini baru zaman Televisyen dan jangan menanti zaman Telepresence sampai di bumi Asia Tenggara.

KBS mesti segera peka dan peka dan lebih peka dan terus peka kepada perubahan secara digital yang cukup mendadak dan meledak.  Usah menung dan menagih korupsi akal yang tak mampu nak meneroka peredaran masa yang pantas dan amat pantas. Usahlah didadahi dengan budaya cukup muat dengan berkata... Eh! kami sudah buat itu dan ini. Sedangkan itu semua sudah dilapuki detik saat jarum jam yang berdetak.

Barangkali kesombongan jiwa dan rohani, maka KBS terus mundur dan memundur ke belakang. Tiada lagi tahu dan mahu. Tiada lagi ingin dan kepingin. Lalu belia Malaysia jadi jiwa dan jasad yang terpenjara dalam edaran masa dan tempat. Turunlah ke bawah dan jadi belia semula. Bukan sahaja Akta mesti diaktai malah sikap jua mesti disikapi. Agar nanti Malaysia tidak jadi anarki dek kerana tiada orang lagi yang mahu memimpin dan dipimpini.

Gelodak budaya pasca moderen pasti tiada kenal erti noktah. Budaya pasca moderen mahu jadi lebih ganas dan mengganas. Sasaran budaya ini adalah golongan belia kerana golongan inilah yang boleh diperdaya walau melalui telefon bimbit dan khidmat pesanan ringkas.. Seringkas nano dan belia pun dipangkas jiwanya. 

No comments:

Post a Comment