Friday, August 13, 2010

Surat Terbuka buat Tuan Syed Rahman Tuan Kuning

Pertama yang harus Tuan faham dan mengerti ialah organisasi yang bernama MAYC sepertimana lain-lain organisasi adalah tertakluk di bawah Undang-undang Malaysia. Yang mana sebelum berkuatkuasanya Akta Belia (ROY) (Akta 668); adalah organisasi ini berdaftar menurut peruntukan Akta Pendaftaran Pertubuhan (ROS). Berkuatkuasanya Akta 668, maka mahu tidak mahu, MAYC mesti berdaftar di bawahnya dan ianya pun telah diterima pendaftarannya pada 20 November 2008 dengan Nombor Pendaftarannya 0017/08. Lihatlah No. Pendaftarannya 0017, yang ke 17 dalam kecepatan pendaftarannya, maknanya apa? Maknanya Tuan sememangnya malas dan lembab dalam bekerja. Diterima pendaftaran pun pada 20 November 2008. Lambat! Setelah setahun sebelas bulan Akta 668 berkuatkuasa.

Apapun MAYC yang dahulunya ditadbir oleh Akta ROS kini kuasa tadbir undang-undang Malaysia telah berpindah ke ROY. Entitinya masih satu. Iaitu MAYC.

Setahun lebih rakan-rakan diperdaya kononnya sebagai "Jawatankuasa Penaja MAYC" di bawah ROY. Dan MAYC itu adalah dua.... MAYC ROY lain, dan MAYC ROS lain. Semua ini helah yang paling tak bertamaddun.

Tuan Syed, sedaftarnya MAYC di bawah ROY bermakna, anda menjadi Setiausaha Agung Penaja. Diulang sekali lagi.... Hanya Penaja. Inipun hanyalah kerana penerimaan secara teknikal oleh pihak ROY. Yang menerima Barisan kepimpinan terdahulu dimasukkan nama untuk didaftarkan MAYC. Maka jadilah semua senarai Jawatankuasa Kebangsaan itu berstatus Penaja. Hanya Penaja!

Apakah tugas JK Penaja? Tugas kamu sekalian ialah melaksanakan Mesyuarat Agung untuk organisasi secepat mungkin. Agar suatu barisan Jawatankuasa Kebangsaan di bawah usia 40 tahun dapat dibentuk! Namun kamu masih lembab dan lembab lagi. Bertolo-tolol. Helah sana, helah sini. Entah apakah masalahnya. Bila ditanya? Katanya, oh! Ada isu harta-harta MAYC yang belum selesai.

Apapun isu dan masalahnya, bukan kamu nak memikirkannya. Kamu sudah tua! Sudah lebih usia. Biarkanlah anak-anak muda yang masih gagah dan cergas ini memikirkannya. Semua pun sudah cukup masak untuk memikul apa jua masalah organisasi yang ditinggalkan oleh tangan-tangan kamu yang malas.

Justeru, kamu mesti ambil tahu wahai Tuan Syed Rahman Tuan Kuning. Masa kamu telah berakhir dan segeralah kamu kembali dari mana kamu datang. Sebelum kamu dijemput keluar dari gelanggang, baiklah segera keluar secara terhormat.


*Penulis Surat Terbuka ini ialah Ahmad Ansor bin Muhd Rivai Batubara, seorang sukarelawan mahasiswa yang pernah bekerja membangunkan suatu "Self Help Community Program" bernama Program Didik bersama cucu Dato' Onn, En. Azhar Harun di Petaling Jaya. Beliau juga adalah seorang aktivitis Mahasiwa pada hujung tahun 1990an yang menubuhkan Organisasi Mahasiswa yang bernama Angkatan Pemuda Warisan Malaysia (Pewaris). Bersama Pemuda Negera (Stephen Doss),  Pewaris menggerakkan kewujudan Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK). Di Ipoh, Perak, beliau bekerjasama dengan YB Dato Haji Nadzri Ismail (ketika itu Pengerusi Majlis Belia Negeri Perak) dan diangkat sebagai Exco Majlis Belia Negeri Perak pada tahun 2003. Seterusnya pada tahun 2004 hingga 2006 sebagai Penolong Setiausaha Kehormat dan kemudiannya sebagai Naib Pengerusi sehingga tahun 2010. Sebagai Exco MAYC Perak pada tahun 2007 hingga 2009 dan kemudiannya pada 2009 hingga kini sebagai Setiausaha MAYC Perak.  Beliau juga terlibat aktif dalam Pertubuhan Kebangsaan Warisan Ketuanan Melayu Malaysia (Pewaris Malaysia) yang mana Pengasas Utamanya, Paduka Ayahanda Dato' Seri Jaafar (Ayah Paq) dan beliau telah diberikan kepercayaan sebagai Ketua Komunikasi Korporat. Semasa Negeri Perak di perintah di bawah Pakatan Rakyat, Ahmad Ansor tekun menyusun barisan NGO Melayu yang berpadu dan telah menjayakan Himpunan Melayu Muda pada 30 Ogos 2008. Detik itu telah memulakan gerak langkah tersusun untuk menawan kembali Negeri Perak agar ianya dipimpin oleh Kerajaan yang membawa Perak ke arah Aman Jaya. Tempoh 2 tahun tersebut, beliau telah dibimbing khusus oleh seorang guru politik yang hebat. Kini beliau dipertanggungjawabkan untuk mengembalikan marwah kepimpinan MAYC ke status ianya dihormati dan disegani. Motto perjuangannya ialah, "Kita Mesti Takut (Taqwa) Hanya Kepada Allah". "Kepada Manusia, Kita Mestilah Menghormati Mereka SETAKAT Mereka Menghormati Allah"

No comments:

Post a Comment